Domov » Novice » 3 nasveti strokovnjakov za zalivanje sobnih rastlin, ko vas ni doma

3 nasveti strokovnjakov za zalivanje sobnih rastlin, ko vas ni doma

Sobne rastline so zelo priljubljene kot dekorativni elementi in v dom vnesejo pridih narave. Toda ko ste na počitnicah ali v službi, ni lahko najti prave formule za njihovo zalivanje.

Rastline potrebujejo določeno količino vode v različnih obdobjih, in če je ne dobijo dovolj ali preveč, lahko njihovi listi porumenijo in odpadejo.

Obstajajo preproste rešitve, s katerimi lahko zagotovite ciljno in natančno namakanje rastlin, hkrati pa upoštevate njihove potrebe po vodi, ko vas ni v bližini. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko uživate v lepih in zdravih rastlinah.

Nasvet 1: Postavite rastline v senco

Če ste odsotni, je eden najboljših načinov, da rastline ne bodo preveč trpele, ta, da jih postavite v senco. Zaradi izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi se bo substrat hitreje izsušil, kar bo otežilo zalivanje. Zato rastline prestavite na balkon ali na senčno mesto na vrtu. Tako se bo zemlja med zalivanjem lahko posušila.

Nasvet 2: Uporabite komplete za kapljično namakanje

Druga učinkovita metoda zalivanja rastlin, pri kateri ne potrebujete vodovoda, je kapljično namakanje. Za to vrsto namakalnega sistema je na voljo veliko dodatkov, vključno s časovnikom in centralno namakalno enoto. Te naprave naredijo točno to, kar želite: zagotavljajo enakomerno in natančno namakanje s pravo količino vode, s katero nahranite rastline brez izgube.

Nasvet 3: Izberite posode za vodo

Ekonomičen način za zalivanje rastlin je uporaba posod z rezervoarji za vodo. Te so na voljo v različnih oblikah in barvah ter so običajno izdelane iz trpežne in odporne plastike. Imajo dvojno dno, ki služi kot rezervoar za vodo. Perforirana mreža v dnu omogoča izmenjavo vode med substratom in rezervoarjem, kar je idealno za rastline, ki imajo rade vlažno zemljo.

Drugi nasveti za zalivanje sobnih rastlin

Poleg teh treh glavnih nasvetov lahko preizkusite tudi druge metode zalivanja sobnih rastlin. Za zalivanje lahko na primer uporabite narobe obrnjeno steklenico za vodo, ki bo počasi sproščala vodo in preprečila preveliko razmočenost tal. Namestite lahko tudi rešetko in material za mulčenje, ki zadržuje vlago in spodbuja dobro kroženje zraka, kar je idealno za tropske rastline, kot sta anturium ali caladium bicolor.

Ne pozabite, da sobne rastline potrebujejo dodatna hranila. Za ohranitev živahne in zdrave rasti bo potrebno ustrezno gnojilo. Vendar je pomembno vedeti, da lahko prevelika količina gnojila povzroči nepopravljivo škodo na rastlinah, zato ne pretiravajte.

Ne pozabite, da morate za zadovoljive rezultate te nasvete uporabljati z določeno mero strogosti in upoštevati potrebe različnih rastlin. Če boste upoštevali te nasvete, boste lahko vse leto uživali v lepih rastlinah!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.