Domov » Novice » 5 sobnih rastlin, ki uspevajo brez svetlobe

5 sobnih rastlin, ki uspevajo brez svetlobe

V svetu, kjer je naravna svetloba pogosto sinonim za dobro počutje in zdravje, so notranji bivalni prostori brez oken lahko izziv za dekoracijo. Obstajajo različne rastline, ki so popolnoma primerne za te razmere.

Vaši notranjosti bodo dodale naraven pridih, ne da bi potrebovale svetlobo ali redno zalivanje. Spodaj si oglejte 5 idej za polepšanje doma z rastlinami, ki lahko rastejo brez svetlobe!

Rastlina kača

Za ljubitelje zelenja ne bo presenečenje, da je Sansevieria trifasciata – bolj znana kot “kačja rastlina” – med najbolj odpornimi rastlinami te vrste.

Izvira iz tropske Afrike in Azije, prenaša neredno zalivanje in uspeva brez neposredne svetlobe. Zaradi dolgih, ozkih listov in intenzivne zelene barve je odličen dodatek k dekoracijam v nevtralnih tonih, kot so bež, siva in bela.

Nasveti za nego

Če želite čim dlje uživati v rastlini kači, je pomembno, da zanjo pravilno skrbite. Zadostuje rahlo zalivanje enkrat na mesec. Preveč vode lahko škoduje, zato poskusite najti dobro ravnovesje med mokrim in suhim.

Bonsaj

Drevesa bonsaji so ena najbolj priljubljenih in priznanih vrst rastlin na svetu. Ta majhna drevesa so prilagojena na hladno in vlažno podnebje, zato so kot nalašč za notranje prostore.

Za razliko od številnih drugih rastlin bonsaji ne potrebujejo neposredne izpostavljenosti dnevni svetlobi in se dobro počutijo tudi v temnejših prostorih. Vendar pa njihova miniaturna velikost običajno zahteva posebno pozornost in pogosto zalivanje, saj so njihove korenine majhne in krhke.

Nasveti za nego

Če ste začetnik, boste morali svojemu bonsaju nameniti čas in pozornost, da bo ostal zdrav. Na splošno poskrbite, da je zemlja vedno vlažna, in bodite pozorni na morebitne znake suše.

Enkrat tedensko popršite liste s tanko plastjo škropiva, pri gnojenju pa se odločite za organske izdelke. Enkrat na leto načrtujte presaditev.

Pothos

Pothos je hitro rastoča trta, ki lahko brez težav preživi v temnih prostorih. Posebej privlačna je srebrna različica (Scindapsus pictus), ki ima na vsakem listu srebrno piko.

Pothos je razmeroma enostaven za nego, zlahka ga lahko obesite na rešetke, police in viseče košare.

Nasveti za nego

Pothos je lahko zelo toleranten do stresov, povezanih z zalivanjem in izpostavljenostjo, vendar morate paziti, da ga ne pretirano zalivate.

Enkrat na mesec ga temeljito zalijte, da se zemlja med zalivanjem delno posuši. Tako kot pri večini zelenolistnih rastlin lahko tudi pri njih rast spodbudimo z razredčenim gnojilom, ki ga uporabimo vsake 2-4 mesece. Če opazite, da listi odpadajo, to lahko pomeni, da je rastlina izpostavljena prekomerni vročini.

Spathiphyllum

Spathiphyllum je zelena rastlina, ki je zaradi edinstvene oblike belih cvetov znana kot “cvet miru”. Zelo priljubljena je zaradi bujnega videza in bleščečih listov.

Čeprav Spathiphyllum lahko raste v svetlem prostoru, ne potrebuje pogostega zalivanja in lahko brez težav preživi tudi v temnejših prostorih.

Nasveti za nego

Ko Spathiphyllum postavite v temen prostor, morate paziti na vlažnost zemlje. Najbolje je, da je zemlja rahlo vlažna in da je rastlina na varnem pred prepihom.

Čez dan liste poškropite z vodo, enkrat ali dvakrat na leto pa jih pognojite z razredčenim tekočim gnojilom.

Philodendron Scandens

Philodendron Scandens, znan tudi kot brazilski filodendron, je vzpenjavka, ki izvira iz Brazilije in Karibov. S sijajnimi listi in gostim olistanjem se odlično ujema s temnimi notranjimi prostori.

Philodendron scandens tudi ni treba pretirano zalivati, zato je idealna rastlina za ljudi, ki gredo na počitnice ali pozabijo skrbeti za svoje rastline.

Nasveti za vzdrževanje

Da bi Philodendron scandens ohranili v najboljšem stanju, ga poskušajte varovati pred prepihom in se izogibajte pretiranemu zalivanju, saj lahko prekomerna vlaga povzroči resne poškodbe. Gnojila na osnovi kalijevega nitrata, ki se uporabljajo vsaka dva meseca, lahko spodbudijo njegovo rast.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.