Domov » Novice » Februarja na vrtu posadite te 4 vrste zelenjave in to sadje

Februarja na vrtu posadite te 4 vrste zelenjave in to sadje

Za uspešen zelenjavni vrt je pomembno, da veste, katere vrtnine saditi glede na letni čas. Rast rastlin je v veliki meri odvisna od podnebja. Nekatere rastline dobro uspevajo v vročih in suhih okoljih, druge pa v hladnih in vlažnih razmerah. Ugotovite, katere rastline lahko februarja gojite na vrtu.

Če želite na zelenjavnem vrtu doseči najboljše rezultate, je zelo pomembno, da izberete prave rastline za vsako sezono. Februarja lahko posadite nekatere vrtnine in zelišča, ki bodo izkoristile vremenske razmere za lažjo rast. Preberite, katere so te rastline in kaj morate vedeti za njihovo uspešno rast.

Katero zelenjavo lahko posadite na zelenjavni vrt februarja?

Februar je idealen čas za sajenje zelenjave na vrtu. Čeprav je vreme še vedno zelo negotovo, lahko začnete saditi sorte korenja, čebule, paradižnika, česna in šalotke.

Korenje je najbolje saditi konec meseca, druge vrtnine pa lahko sadite v začetku meseca. Za korenje in paradižnik so priporočljive zgodnje in na mraz odporne sorte, da bi izkoristili zgodnji pridelek.

Za česen in čebulo izberite sorte, ki prenesejo mraz in sušo. Za šalotko izberite odporne sorte, da se bo lahko zdravo razvijala.

V februarju lahko najdete različne vrste zelenjave, primerne za gojenje: rožnati česen je dobra izbira, saj se dolgo obdrži in je odporen na težke vremenske razmere. Čebulo lahko nabiramo spomladi in je odlična osnova za omake in marinade.

Korenje lahko obirate poleti, če ga posejete dovolj zgodaj. Zgodnji paradižniki bodo dodali okus solatam ali jedem, šalotka pa bo poskrbela za okusen zaključek jedi.

Če želite februarja gojiti zelenjavo, ne pozabite, da je treba zemljo pred sajenjem ustrezno pripraviti. Zemljo obogatite s kompostom in dodajte pesek, če je zemlja preveč kompaktna. Za izboljšanje kakovosti pridelka lahko dodamo tudi organska gnojila.

Setev korenja konec februarja

Februar je odličen mesec za sajenje korenja na vrtu. To je odličen način pridelave okusne in hranljive zelenjave. Korenje je bogato z vitamini in minerali ter ga je zelo enostavno gojiti. Lahko jih posadite neposredno v zemljo, za večji pridelek pa jih lahko posadite tudi v lonec. Pomembno je, da izberete sorto, ki je primerna za vaše podnebje, in da pred setvijo dobro pripravite tla.

Za boljšo rast rastlin morate poskrbeti tudi za stalno vlago in redno zalivanje. Ko se korenje dobro ukorenini, ga lahko poberete čez nekaj mesecev.

Sajenje čebule v februarju

Februar je odličen mesec za sajenje čebule, saj je zemlja dovolj topla, da omogoča dobro rast. Čeprav lahko čebulo začnete saditi v začetku februarja, jo je najbolje saditi proti koncu meseca. To pa zato, ker boste na splošno dosegli boljšo kaljivost in večji pridelek, če boste počakali, da se zemlja segreje. Najpogostejše sorte so rdeča, rumena in bela čebula.

Za sajenje čebule morate izbrati sončno mesto z dobro drenažo. Poskrbite, da bo zemlja bogata s hranili, in jo redno zalivajte, da bo vlažna. Ko čebula doseže določeno velikost, jo lahko začnete pobirati.

Setev paradižnika v februarju

Februar je idealen čas za sajenje paradižnika. Paradižnik je toploljubna vrtnina, zato ga je treba sejati v rastlinjaku ali ogrevanem zavetju. Če te opreme nimate, jih lahko sejete tudi neposredno na vrtu, saj je februar dovolj mrzel, da je začetek za to zelenjavo optimalen. Vendar pa pazite na jutranjo pozebo, ki se še vedno lahko pojavi, zato postavite rastline paradižnika na zaščiteno mesto.

Zlahka najdete sorte, ki so prilagojene blagemu in vlažnemu februarskemu podnebju. Za dober pridelek izberite zgodnje sorte, ki so tudi dobro odporne na bolezni. Primeri zgodnjih sort so “marmande”, “black zebra cocktail” in “orange queen”. Ko rastline dosežejo višino približno 10 cm, jih je treba presaditi v večje lonce.

Ne pozabite, da mora biti zemlja bogata s hranili, če želite pridelati paradižnik polnega okusa in barve. Zelenjava, ki potrebuje bogato zemljo, je na primer paradižnik, ki zagotavlja večji in okusnejši pridelek. Zato ob setvi ne odlašajte z gnojenjem zemlje in rednim zalivanjem rastlin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vrt Obilja (@vrtobilja)

Sajenje rožnatega česna v februarju

Februar je idealen čas za sajenje rožnatega česna. Na vrtu jo lahko posadite neposredno pri temperaturi nad 5 °C, na sončno, dobro odcedno mesto. Pomembno je, da zemljo dobro pripravite, jo obrnete in dodate kompost ali gnoj, da izboljšate njeno kakovost. Ko je zemlja pripravljena, lahko sadimo tako, da stroke razdelimo na več strokov in jih posadimo na globino približno 5 cm.

Priporočljivo je, da je med posameznimi grmički razdalja približno 10 cm, da ima rastlina dovolj prostora za rast. Če je vreme ugodno, naj bi česen začel hitro rasti in bi bil do julija pripravljen za obiranje, vendar ga je treba redno nadzorovati in zalivati ter poskrbeti, da ga ne napadejo žuželke ali bolezni.

Sajenje šalotke v februarju

Februarja je mogoče posaditi šalotko. Šalotka je nekoliko blažjega okusa sorta čebule in je na voljo v obliki čebulic za gojenje. So enostavne za gojenje in jih lahko posadite na polnem soncu ali v polsenci.

Sadimo, ko so tla po prvem zimskem mrazu še hladna in vlažna. Pomembno je, da pred sajenjem dobro pripravite zemljo z dodajanjem komposta ali gnoja, da jo obogatite. Čebulice posadite v vrste, ki so približno 15 cm narazen, nato pa jih rahlo prekrijte z zemljo. Šalotka naj bi vzklila v 3 do 4 tednih, poberete pa jo lahko, ko začnejo listi rumeneti.

Po obiranju lahko šalotko shranjujete več tednov, če jo hranite v suhem in temnem prostoru. So odlična priloga k številnim jedem, lahko pa jih jemo tudi surove ali kuhane. Bogate so z vitamini in minerali ter vsebujejo antioksidante, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka.

Februarja lahko na vrtu posadite veliko različnih vrst zelenjave. Korenje, čebula, paradižnik, rožnati česen in šalotka so primerni za gojenje v februarju ter lahko zagotovijo obilen in okusen pridelek.

Pomembno je, da izberete sorte, ki so primerne za vreme in razmere v tem mesecu, ter da za najboljše rezultate dobro pripravite tla. Sajenje zelenjave v februarju je lahko zabavno in koristno opravilo, ki bo prineslo zdravo in hranljivo zelenjavo za vso družino.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.