Domov » Novice » Kako izdelati kapljični namakalni sistem za počitnice?

Kako izdelati kapljični namakalni sistem za počitnice?

Želite se mirno odpraviti na počitnice? Upoštevajte naše nasvete za vrt, da izdelate svoje kapljično namakanje, in uživajte v prihajajočih trenutkih!

Odhod na počitnice in skrb za zalivanje rastlin v času odsotnosti je pravi glavobol. Toda z uporabo kapljičnega namakalnega sistema lahko počitnice preživite v miru.

V tem članku vam bomo pokazali, kako pravilno nastaviti sistem kapljičnega namakanja, da boste lahko mirno odpotovali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIDRAL D.O.O. (@vidral_doo)

Razumevanje delovanja kapljičnega namakanja

Kapljično namakanje je naprava, ki omogoča zalivanje rastlin z mikro curki. Sestavljen je iz cevi, povezane z rezervoarjem, ter sistema kanalov in šob za izlivanje vode na ravni korenin. Tovrstno zalivanje omogoča pravi prihranek vode, saj je voda usmerjena neposredno v korenine rastlin in ne izhlapeva.

Poleg tega omogoča boljšo absorpcijo hranil na ravni korenin, saj voda počasi pronica v zemljo. Uporaba kapljičnega namakanja je zato zelo učinkovita za živilske pridelke.

Priprava zalivalnega sistema pred odhodom na dopust

Pred odhodom na dopust je pomembno pripraviti namakalni sistem. Če pustite za več dni, je pomembno, da zmanjšate trajanje in pogostost zalivanja. To je zato, ker manj vode teče skozi sistem, manjša je možnost puščanja ali težave.

V nekaterih primerih je morda priporočljivo izklopiti dovod vode v sistem, vendar je to odvisno od vrste in modela sistema. Vzemite si čas tudi za čiščenje šob in rezervoarjev za vodo, da bodo pripravljeni za uporabo, ko se vrnete. Prav tako je pomembno, da preverite stanje in pravilno delovanje komponent, zlasti fitingov in ventilov.

Nastavite časovnik za kapljično namakanje

Kapljični namakalni sistem je ekonomična in ekološka rešitev za zalivanje vrta. Da bo to zalivanje optimalno, je bistveno, da pravilno nastavite časovnik. Na ta način lahko določite, kdaj in koliko vode se razdeli rastlinam.

Preden nastavite časovnik, morate vedeti, koliko vode potrebujejo rastline in kako pogosto jih je treba zalivati. Ko je ta parameter znan, lahko začnete konfigurirati programator:

  • Določite želeni čas namakanja.
  • Programirajte dneve in ure, ko naj se zalivanje začne.
  • Prilagodite količino vode, potrebno za vsako zalivanje.
  • Preizkusite sistem in se prepričajte, da vse deluje pravilno.

Če sledite tem preprostim korakom, bo vaš kapljični namakalni sistem pripravljen za uporabo. Vsekakor pa velja skrbeti za vzdrževanje in preverjanje delovanja sistema po praznikih, da bo deloval kar najbolje.

Vzdrževanje in pregled sprinkler sistema po praznikih

Po končanem dopustu morate vzdrževati in preverjati nameščeni sistem kapljičnega namakanja. Preverite lahko, ali različne komponente sistema delujejo pravilno in ali je vožnja brez ovir.

Če najdete puščanje ali umazanijo v liniji, je pomembno, da jih takoj odpravite. Poleg tega je priporočljivo redno čistiti filter, saj se lahko zamaši z umazanijo in ostanki peska.

Poleg tega mora biti zalivanje nadzorovano, da se zagotovi, da voda prispe na pravo višino in v zadostni količini. Po opravljenem vzdrževanju in prilagoditvah lahko sistem uporabite za zalivanje rastlin.

Če boste upoštevali vrtne nasvete predstavljene v tem članku, se boste lahko brez skrbi odpravili na dopust, saj bo vaš kapljični namakalni sistem dobro zaščiten. Tako boste prispevali k dobremu razvoju vaših rastlin in prihranili čas in denar.

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.