Domov » Novice » Kako očistiti maščobni madež na oblačilih?

Kako očistiti maščobni madež na oblačilih?

Spoznajte 4 praktične nasvete za enostavno odstranjevanje mastnih madežev z oblačil. Uporabite običajne izdelke in naravne metode ter oblačilom povrnite prvotni videz!

Vsem se nam je že kdaj zgodilo: na oblačilih se je pojavil maščobni madež, ki ga je nemogoče odstraniti. Na srečo obstaja nekaj domačih nasvetov, ki lahko pomagajo očistiti maščobni madež in poskrbijo, da bodo vaša oblačila videti kot nova. V tem članku bom z vami delil 4 domače nasvete za odstranjevanje mastnega madeža z oblačil.

Uporabljajte milo za roke

Milo za roke je eden najpogosteje uporabljenih izdelkov za čiščenje rok. Izdelano je iz naravnih sestavin, ki niso le dobre za kožo, temveč tudi učinkovite pri odstranjevanju umazanije in mikrobov.

Za najboljše rezultate si roke umivajte z milom za roke vsaj 20 sekund. Ko končate z umivanjem rok, jih temeljito sperite s toplo vodo, da odstranite vse ostanke mila, in jih osušite s čisto brisačo ali sušilnikom za roke.

Nanesite sodo bikarbono

Soda bikarbona je zelo učinkovito gospodinjsko sredstvo za odstranjevanje madežev, še posebej uporabna pa je lahko pri težje odstranljivih madežih. Če jo želite pravilno uporabiti, morate en del sode bikarbone zmešati z enim delom vode, da nastane pasta.

Nato jo nanesite neposredno na madež in pustite delovati eno uro. Nato z vlažno gobo zdrgnite madež in odstranite mešanico.

Ko odstranite sodo bikarbono, boste videli, da je madež veliko svetlejši. Če madež ni popolnoma odstranjen, lahko postopek ponovite, dokler ga ne odstranite v celoti.

Obdelujte madež z belim kisom

Če iščete bolj naraven način čiščenja madežev, je beli kis morda vaša najboljša izbira. Je zelo učinkovit pri odstranjevanju trdovratnih madežev, uporabljate pa ga lahko na večini tkanin in površin. To lahko storite tako, da :

  • en kozarec belega kisa zmešajte z enim litrom tople vode.
  • Raztopino nalijte na obarvano mesto in pustite delovati nekaj minut
  • nato sperite s čisto vodo in posušite

Uporabite lahko tudi mešanico enega dela belega kisa, enega dela vode in enega dela tekočine za pranje perila. Nanesite jo neposredno na madež, nežno drgnite z vlažno gobo in sperite s čisto vodo. Nato tkanino posušite. Če se madež ne odstrani, postopek ponavljajte, dokler ne izgine.

Uporaba svežega limoninega soka

Svež limonin sok je eno najučinkovitejših sredstev za odstranjevanje madežev. Vendar pa je tudi eden najbolj agresivnih, zato je pomembno, da ga uporabljate previdno. To storite tako, da nekaj limoninega soka najprej razredčite s toplo vodo in mešanico nanesite na madež.

Pustite jo delovati nekaj minut, nato pa jo temeljito sperite s čisto vodo. Če madež ostaja, lahko povečate koncentracijo limoninega soka ali ga zdrgnete z mehko krtačo. Priporočljivo je, da izdelek uporabljate na svežih madežih in ne na občutljivih oblačilih, saj jih lahko sok poškoduje. Da bi se temu izognili, je priporočljivo, da izdelek preizkusite na neopaznem območju, preden ga nanesete na madež.

Če tkanina ne prenaša limoninega soka, lahko za odstranitev madežev vedno poskusite z drugimi rešitvami. Za tiste, ki so netopni, pa lahko poskusite z limoninim sokom, saj se je izkazal za učinkovitega. Zato je pomembno, da ste pri uporabi tega izdelka previdni, da ne poškodujete tkanine.

S temi 4 domačimi nasveti ste lahko našli najboljšo rešitev za odstranjevanje mastnih madežev z oblačil. Naučili ste se nekaj preprostih tehnik za čiščenje oblačil. Ne oklevajte z njihovo uporabo in svoje izkušnje delite z drugimi!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.