Domov » Novice » Kako po zimi prebuditi pelargonije, da lepo cvetijo?

Kako po zimi prebuditi pelargonije, da lepo cvetijo?

Ob koncu zime so pelargonije lahko videti mrtve. Odkrijte naše vrtne nasvete za oživitev te rože in njeno bujno cvetenje!

S prihodom toplega vremena prihaja čas za pripravo vrta na toplejšo sezono. Pelargonije so čudovite rože, ki nam ponujajo obilico pisanih cvetov, vendar morate vedeti, kako jih ob koncu zime prebuditi, da boste od njih dobili kar največ.

V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov, kako to storiti in svojim pelargonijam omogočiti čudovito spomladansko cvetenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Tejić Matić (@marija_t_m)

Razumejte pelargonije in njihov cikel cvetenja

Pelargonije so zaradi obilnega cvetenja in enostavnosti gojenja zelo priljubljene rastline. Da bi kar najbolje izkoristili njihove cvetove, je pomembno razumeti njihov cikel cvetenja in se zavedati, da ima lahko vsaka vrsta drugačne potrebe.

Nekatere sorte so samosterilne in zahtevajo opraševanje, da proizvedejo cvetove.

Pelargonije imajo navadno dolgo in obilno cvetenje, ki se začne zgodaj spomladi in konča pozno jeseni. Velikost cvetov se razlikuje tudi glede na sorto, pri čemer nekateri proizvajajo manjše cvetove kot drugi.

Pomembno je razumeti, da pelargonije ne cvetijo vse leto, ampak enkrat na leto.

Pripravite zemljo in rastline na pomladno prebujenje

Pred začetkom dela na pelargonijah je pomembno pripraviti tla in rastline. Najprej izplestite območje, kjer želite posaditi pelargonije. Nato izkopljite luknje, ki so dovolj globoke in široke za vsako rastlino.

V te luknje položite pelargonije in jih pokrijte z zemljo. Če se boste odločili za sadike, se jih boste morali naučiti tudi presaditi. Prepričajte se, da je gruda zemlje v dobrem stiku s tlemi in da je rastlina dobro pritrjena. Na koncu temeljito zalijemo, da je zemlja popolnoma mokra.

Gnojite in oblikujte pelargonije za čudovito cvetenje

Pelargonije so zelo priljubljene rastline, ki jih je enostavno vzdrževati. Za optimalno rast in cvetenje je pomembno, da jih v rednih časovnih presledkih dognojujemo in oblikujemo.

Gnojenje, priporočljivo je, da uporabite gnojilo, bogato s kalijem in fosforjem, da pomagate pri razvoju cvetov. Gnojilo lahko nanašate mesečno, vendar je bolje, da to počnete pogosteje, saj bo to pripomoglo k hitrejši rasti rastline in lepšemu cvetenju.

Oblikovanje, pomembno je, da veje redno režete, da preprečite, da bi postale predolge in pretežke. Ta korak tudi pomaga preprečiti, da bi rastlina ovenila, in spodbuja nastanek novih cvetov.

Za pravilno nego pelargonije:

  • Dodajte gnojilo, bogato s kalijem in fosforjem;
  • Veje redno obrezujte;
  • Ne pozabite, da morate rastlino dovolj zaliti.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko dosežete obilno in barvito cvetenje vse leto.

Dnevno vzdržujte pelargonije za optimalno cvetenje

Vsakodnevno vzdrževanje pelargonij je bistvenega pomena za doseganje optimalnega cvetenja. Zalivajte rastline pri korenu, ne da bi zmočili liste. Poleti lahko pogosteje zalivate, pozimi pa manj pogosto.

Med aktivno rastno sezono pelargonije potrebujejo dodatno gnojenje. Uporabite tekoče gnojilo in ga razredčite na polovico običajnega odmerka, navedenega na embalaži.

Svoji zemlji lahko dodate tudi kompost ali organsko snov, da izboljšate njene hranilne lastnosti. Redno obrežite veje pelargonij, da odstranite obledele ali poškodovane dele in pospešite njihov razvoj. Da bi preprečili širjenje bolezni, je pomembno, da čim prej odstranite odcvetele cvetove.

Da bi se pelargonije ob koncu zime prebudile in lepo zacvetele, je pomembno upoštevati nekaj vrtnih nasvetov. Pelargonije je potrebno vzdrževati, jim zagotoviti ustrezna hranila in jih zaščititi pred vremenskimi vplivi. Tako lahko uživate v čudovitem cvetenju!

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.