Domov » Novice » Kako poskrbeti, da bo vaša mačka srečna v stanovanju?

Kako poskrbeti, da bo vaša mačka srečna v stanovanju?

Mačke potrebujejo veliko ljubezni in pozornosti, da ostanejo srečne, zlasti če živijo v stanovanju. Vendar vam tega ni treba storiti, da bi bila vaša mala mačka srečna.
Tukaj je 5 preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaša mačka v stanovanju ostala srečna:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyny (@kynythebluecat)

1) Dajte ji osebno ozemlje

Mačka se bo bolje počutila, če bo imela možnost raziskati vsak kotiček svojega bivališča. Zagotovite ji lahko različna območja, kjer se lahko skriva, pleza in gleda skozi okno.
Namestite na primer mačje drevo in podeste, viseče mreže, ki visijo s sten, žar na balkonu … In ne pozabite zagotoviti udobne košare, da bo lahko mirno spala!

2) Spodbujajte ga telesno in duševno

Tako fizično kot psihično se bo vaša mačka dolgočasila, če ji ne boste ponudili rednih dejavnosti. Interaktivne igre bodo zelo dobrodošle, saj bodo spodbujale njegove lovske sposobnosti.

Ponudite mu lahko igrače, kot so žogica z vrvico ali plišaste miške, predori, mavrice itd. Pomembno je, da preživite čas v igri s svojim hišnim ljubljenčkom, saj se bo tako med vami in vašim ljubljenčkom ustvarila močna vez.

3) Ustrezno ga hranite

Raznolika in uravnotežena prehrana je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja vaše mačke. Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin in se izogiba rafiniranim sladkorjem, je primerna za vsako življenjsko obdobje vašega ljubljenčka, saj je pomembna za ohranjanje njegove kondicije.

Prehrano svoje mačke lahko dopolnite z nizkokaloričnimi priboljški ali pripravite domače obroke, ki so specifični za njeno starost in pasmo. Vedno se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem, preden spremenite prehrano svoje mačke.

4) Ne pozabite na higieno!

Čista mačka je srečna mačka. Pogostost krtačenja je odvisna od vrste dlake, vendar jo lahko kopate vsaj vsake 2 ali 3 mesece.
Ne pozabite na redno čiščenje stranišča za smeti, prostora za spanje in drugih pripomočkov. Občasno razmislite o sesanju preprog in kavčev, da odstranite dlake.

5) Ustvarite kakovosten čas

Ne predvidevajte, da se mora vaša mačka vedno prilagoditi vašemu urniku. Poskusite najti čas med dnevom, ko si lahko vzamete čas za druženje z mačko.

Objemanje, igranje, božanje ali celo skupno spanje so posebni trenutki, ki bodo okrepili vez med vami in vašo mačko.

Bolj ko boste spoznali svojo mačko, bolj boste lahko svoje vedenje in rutino prilagodili njenim resničnim potrebam.

Za konec imejte v mislih, da se lahko vaša mačka v stanovanju zelo dobro razvija, če je deležna potrebne skrbi za svoje dobro počutje. Zagotovite ji osebno ozemlje, stimulirajte jo fizično in mentalno, ustrezno jo hranite, poskrbite za njeno higieno in ustvarite kakovosten čas!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.