Domov » Novice » Kako poskrbeti za pelargonije spomladi, preden jih postavimo na balkon, teraso ali vrt?

Kako poskrbeti za pelargonije spomladi, preden jih postavimo na balkon, teraso ali vrt?

Preberite, kako pripraviti pelargonije na pomlad: kdaj jih postaviti ven, kako jih obrezati in zalivati. Poiščite naše nasvete za spomladansko nego pelargonij.

Pomlad je odličen čas za sajenje pelargonij na vrtu in uživanje v njihovih svetlih barvah in nežnem vonju. Toda preden jih posadite, je pomembno, da jih pravilno vzdržujete, da zagotovite zdravo in močno rast.

V tem članku vam bomo podali nekaj praktičnih nasvetov in napotkov, kako spomladi skrbeti za pelargonije, da boste v njih lahko uživali vse poletje.

Začetek sezone: pelargonije posadite v zemljo

Sajenje pelargonij je prvi korak za začetek sezone. To dejanje lahko izvedete spomladi ali jeseni, odvisno od vrste sort, ki jih želite posaditi.

Za izvedbo te naloge morate izbrati sončno, dobro odcedno lokacijo. Ko so sadike izbrane, izkopljemo dovolj globoke jame in jih napolnimo z mešanico humusa in s hranili bogate zemlje. Nato postavite svoje rastline v tla in jih prekrijte s preostalo zemljo.

Prinesite zadostno količino vode, da jih pravilno zalijete in popravite rastline na svoje mesto.

Pripravite zemljo za pelargonije

Pravilna priprava tal je ključnega pomena za uspešno sajenje pelargonij. Najprej je treba odstraniti ves plevel in z lopato postrgati površino tal.

Zemljo nato razkužite s sredstvom za odstranjevanje plevela, da preprečite, da bi nezaželene rastline parazitirale na pelargonijah. Ko končate, zemljo zmešajte s kompostom in peskom, da izboljšate drenažo. Če želite izboljšati naravno zemljo na svojem vrtu, ji lahko dodate tudi gnojilo.

Na koncu izkopljemo dovolj velike luknje, da sprejmemo pelargonije, in pred sajenjem namočimo tla.

Prinesite hranila pelargonijam

Geranije potrebujejo hranila, da rastejo in ostanejo zdrave. Ta hranila jim lahko damo tako, da jim damo gnojilo, ki vsebuje hranila, kot so:

  • dušik
  • fosfor
  • kalij
  • magnezij
  • železo

Dobro uravnoteženo gnojilo jim bo zagotovilo oba elementa, vendar je priporočljivo, da jim daste dodaten odmerek sredi sezone, da bodo lahko bolj odporni in živahni. Organska gnojila, kot je gnoj, so odličen vir hranil za pelargonije in bodo tudi pospešila njihovo rast. Zato je pomembno, da ga redno nanašamo, da zagotovimo ustrezno hranjenje rastlin.

Poskrbite za zalivanje in zaščito pelargonij

Ko so pelargonije zasajene, morate zagotoviti njihovo zalivanje. Rastline je priporočljivo zalivati ​​vsak dan, glede na količino padavin pa bo morda treba količino vode prilagoditi.

Mlade rastline potrebujejo več vode kot starejše rastline, ki so bolj odporne na sušo. Pelargonije morate zaščititi tudi pred škodljivci in boleznimi. Redno pregledujte svoje rastline, da ugotovite, ali jih prizadenejo škodljivci ali bolezni. Za zdravljenje kakršne koli okužbe uporabite naravne izdelke, kot je neemovo olje ali črno milo.

Pelargonije lahko zaščitite pred zmrzaljo in vetrom tudi tako, da njihove liste, ko postane premrzlo, pokrijete s tančico. Pomembno je, da zemljo okoli rastlin prekrijemo, da preprečimo zmrzovanje korenin. Ko se začne vaša sezona in je za vaše rastline ustrezno poskrbljeno, bi morale cveteti vse leto brez večjih težav.

Pravilna nega vaših pelargonij spomladi je ključnega pomena za lepo cvetenje in podaljšanje njihove življenjske dobe. Nasveti omenjeni v tem članku vam bodo pomagali skrbeti za svoje pelargonije in jih pripraviti na čudovito sezono. Pomlad je pravi čas, da spravite svoje pelargonije in uživate v njihovi očarljivi barvi in ​​dišavi!

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.