Domov » Živali » Kako pozimi zaščititi ptice in žuželke na vrtu?

Kako pozimi zaščititi ptice in žuželke na vrtu?

Zima je težak letni čas za številne male živali, ki živijo na naših vrtovih, zlasti za ptice in žuželke. Nizke temperature in pomanjkanje hrane so lahko težava.

Če jim želite zagotoviti zavetje ali dodaten obrok, so tu naši nasveti, ki jim bodo pomagali preživeti slabo vreme!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par TOYS GENERAL (@toys_general)

Ohranjanje naravne vegetacije in zavetja

Kupi trave zagotavljajo zavetje, ki ga potrebujejo mali sesalci in ptice. Ne oklevajte in jih pustite okoli svojega doma! Tudi razpoke debel odraslih dreves zagotavljajo zavetje tem majhnim bitjem.

Prav tako na dnu vrta in v bližini ribnikov postavite nekaj kupov vej ali listja.

Izdelujte maščobne kroglice, da si ustvarite zalogo hrane

Da bi ptice preživele zimo, je treba poskrbeti, da jim ne zmanjka hrane. Ponudite jim maščobne kroglice: zlahka jih naredite sami, omogočajo nadzor nad hranilnimi sestavinami in tako zagotavljajo boljši vnos hranil kot industrijski izdelki.

Recept za maščobne kroglice

Najprej v ponev na nizkem ognju dajte 250 g svinjske masti. Ko se stopi, ji primešajte 200 g polnozrnate moke in 100 g finega sladkorja. Nato dodajte čim več semen (sončnična, prosena itd.).

Na koncu prilijte 1 liter vroče vode in mešajte, dokler ne dobite gladke teksture. Počakajte, da se ohladi, nato pa oblikujte poljubno velike kroglice. Lahko jih obesite na drevesa ali namestite na krmilnice.

Kdaj razdeliti maščobne kroglice?

Po podatkih združenja Ligue pour la Protection des Oiseaux je to raztopino priporočljivo uporabiti med sredino novembra in marcem 2023 ali celo konec marca, če je vreme še vedno zimsko. Pomladi in poleti pa krmljenje ptic ni priporočljivo, saj številne vrste v tem obdobju postanejo žužkojedi, poleg tega pa je pomembno, da se mlade ptice naučijo same poiskati vire hrane.

Izdelava gnezdilnic in hišic za žuželke

Primeren življenjski prostor lahko ptice in koristne žuželke zaščiti pred vremenskimi vplivi. Zato namestite gnezdilnice in zavetišča za koristne žuželke. Uporabite svojo domišljijo: iz recikliranih materialov ali prevrnjenih loncev, napolnjenih s slamo, lahko izdelate ročne izdelke različnih oblik.

Zdaj veste, kako lahko živalim na vrtu pomagate preživeti zimo! Ne zanemarite teh preprostih stvari, saj bodo pozitivno vplivale na okolje in pomagale vrstam preživeti skozi vse leto!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.