Domov » Novice » Kako rezati pelargonijo? Praktični vodnik za dobro nego cvetja!

Kako rezati pelargonijo? Praktični vodnik za dobro nego cvetja!

V tem praktičnem vodniku se naučite, kako rezati pelargonije in kako skrbeti za rože! Odkrijte vrtne nasvete za enostavno oblikovanje in ohranjanje pelargonij.

Dobrodošli v tem praktičnem vodniku za nego cvetja! Danes si bomo ogledali vrtne nasvete in natančneje rezanje pelargonij.

Izvedeli boste, kako obrezati pelargonijo in kako ji zagotoviti najboljše pogoje za rast. Ste pripravljeni? Potem začnimo!

Izberite primerno pelargonijo

Pelargonije so zelo priljubljene in dostopne rastline. Obstajajo cvetoče sorte, sorte s pisanim listjem ali celo trajnice, ki so kot nalašč za vrtnarje začetnike. Če želite biti uspešni pri rezi, izberite sorto, ki ustreza vašemu podnebju in zemlji.

Vreslahko sončna svetloba, vremenske razmere in vrsta tal vplivajo na rast rastline. Zato je pomembno, da to upoštevamo, preden nadaljujemo z rezanjem.

Pripravite potrebne materiale

Preden začnete, je zelo pomembno, da pripravite potrebne materiale za rezanje. Najprej boste potrebovali oster nož ali rezilo za ločevanje vej. Potrebovali boste tudi plastično ali kovinsko škatlo, napolnjeno z zemljo za lončnice, peskom in gramozom, ki jo boste uporabili za zakopavanje potaknjencev. Priporočljivo je tudi, da imate pri roki zalivalko, saj je bistveno, da potaknjenci ostanejo dobro navlaženi. V nekaterih primerih so lahko gnojila koristna za optimalno rast cvetov.

Sledite korakom za rezanje

Rezanje je zelo učinkovit način za pridobivanje več rastlin iste vrste. Posledica tega so podobni cvetovi, saj bodo potomci iz iste rastline. Sledite korakom:

  • Izberite steblo geranije, ki ima od 3 do 5 listov in je zdravo.
  • Odrežite to steblo z nožem ali ostrimi škarjami.
  • Odstranite spodnje liste in pustite 2-3 liste na vrhu stebla.
  • Potopite spodnji del odrezanega stebla v posodo, napolnjeno z vodo.
  • Posadite steblo, ko se pojavijo korenine.

Če želite zagotoviti, da so se potaknjenci dobro ukoreninili, vsak dan preverite, ali je voda čista. Prav tako je pomembno, da ohranjate zemljo vlažno, vendar tudi ne preveč. Nazadnje poskrbite, da ima vaša rastlina dovolj svetlobe za dobro rast cvetov.

Zagotovite dobro rast cvetov

Ko ste izvedli vse potrebne korake za rezanje, je čas, da poskrbite, da vaša pelargonija pravilno raste. Za svojo rastlino morate ustvariti optimalno okolje, da bo lahko uspevala. Najprej se prepričajte, da je zemlja vlažna, vendar ne preveč razmočena. Za sonce poskrbite za posredno svetlobo.

Preveč sonca lahko vpliva na pravilen razvoj cvetov. Poleg tega je redno zalivanje bistveno za zdravje vaše geranije. Nazadnje, ko opazite, da rože začnejo rasti, jih lahko pognojite, da jih še dodatno spodbudite.

Rezje preprosta in zelo učinkovita metoda za vzdrževanje in razmnoževanje vaših rastlin. Zelo pomembno je, da izberete prave sorte geranije za odvzem potaknjencev in natančno sledite korakom postopka.

Z upoštevanjem teh nekaj praktičnih nasvetov boste lahko uspešno pomnožili cvetje in uživali v prednostih čudovitega cvetličnega vrta!

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.