Domov » Novice » Kako se znebiti vonja po česnu? 3 učinkoviti nasveti

Kako se znebiti vonja po česnu? 3 učinkoviti nasveti

Znebite se vonja po česnu s temi 3 preprostimi domačimi nasveti. Naučite se, kako pripraviti kofein, uporabiti gospodinjske izdelke, odstraniti česen ter pustiti odprta vrata in okna.

Ste pripravili okusno česnovo jed, a ste opazili, da se vonj zadržuje na vaših rokah in v kuhinji? Brez panike! Obstajajo preprosti in naravni nasveti, kako se znebiti tega trdovratnega vonja.

V tem članku vam razkrivamo 3 domače nasvete za odpravo vonja po česnu.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Babushka Boutique (@babushkaboutique)

Razumevanje, zakaj je vonj po česnu tako trdovraten

Vonj česna je tako obstojen, ker vsebuje hlapne žveplove spojine, ki se sproščajo pri drobljenju, rezanju ali sekljanju česna. Te žveplove spojine so hlapne, kar pomeni, da zlahka izhlapijo in se razširijo v zrak.

To širjenje v zrak lahko povzroči zelo močan in obstojen vonj. Poleg tega se te žveplove spojine ob stiku s kožo vpijejo v pore in s seboj nosijo enak vonj.

Čeprav so žveplove spojine odgovorne za trdovraten vonj po česnu, obstajajo načini za zmanjšanje tega vonja. Zelišča in začimbe, kot sta bazilika ali rožmarin, lahko uporabite za prikrivanje vonja po česnu.

Pri odpravljanju vonja lahko pomagajo tudi posebni izdelki za umivanje rok, pri odpravljanju trdovratnega vonja pa vam lahko pomagajo močni gospodinjski izdelki.

1- Za prikrivanje vonja uporabite zelišča in začimbe

Obstaja veliko zelišč in začimb, ki jih lahko uporabite za prikrivanje neprijetnega vonja česna. Timijan, rožmarin, šetraj in žajbelj so na primer običajne sestavine, ki jih lahko dodate receptu, da bi prikrili vonj po česnu.

Za uravnavanje vonja in dodajanje okusa lahko receptu dodamo tudi začimbe, kot so kumina, paprika, muškatni orešček in kurkuma. Poleg tega lahko uporabite tudi čebulo v prahu in sol, da receptu dodate nekaj več globine.

Poleg teh zelišč in začimb lahko poskusite uporabiti tudi običajne izdelke, ki so znani po svoji sposobnosti prikrivanja vonjav. Beli kis je na primer znan po svojih čistilnih in dezodorizacijskih lastnostih. V recept lahko dodate majhno količino in tako učinkovito prikrijete vonj po česnu. Podobno tudi agrumi, kot so limone in limete, vsebujejo eterična olja, ki jih lahko uporabite za nevtralizacijo vonjav.

2 – Umivanje rok s posebnimi izdelki

Pri kuhanju živil, ki vsebujejo česen, je treba sprejeti posebne ukrepe za odstranitev vonja. Eden od teh ukrepov je umivanje rok s posebnimi izdelki. Posebni izdelki običajno vsebujejo sestavine, ki odstranjujejo alil sulfid, ki je glavni razlog, da vonj po česnu ostaja tako trdovraten.

Vendar je treba opozoriti, da posebni izdelki niso namenjeni le čiščenju vonja po česnu z rok. Obstajajo tudi izdelki, ki nevtralizirajo druge trdovratne vonjave, na primer vonjave po ribah ali papriki. Vedno je dobro, da pred nakupom pogledate etiketo izdelka in se prepričate, da ste dobili pravi izdelek.

Tukaj je nekaj primerov posebnih izdelkov, ki jih lahko uporabite za umivanje rok in odstranjevanje vonja po česnu:

  • Milo z limono in meto
  • Antibakterijski gel z eteričnim oljem
  • Zeliščna rokavica za umivanje
  • milo z vonjem sivke

Z uporabo teh izdelkov lahko zagotovite, da bodo vaše roke čiste in brez kakršnih koli dolgotrajnih vonjav.

3 – Uporaba močnih gospodinjskih izdelkov

Če je vonj po česnu premočan in vztrajen, lahko za odpravo tega vonja vedno uporabite močne gospodinjske izdelke. Dezinfekcijska sredstva, čistila na osnovi belila ali močni detergenti so zelo učinkoviti pri odpravljanju neprijetnih vonjav.

Čeprav so ti izdelki zelo uporabni, so lahko jedki, zato je treba z njimi ravnati previdno. Priporočljivo je, da za zaščito nosite rokavice in med uporabo dobro prezračite prostor.

Druga možnost je, da za odstranitev vonja uporabite sesalnik. S sesalnikom lahko potujete po površinah in ob letvah, kjer je vonj prisoten. Poleg tega lahko na prizadeta območja razpršite raztopino vode in belega kisa, da nevtralizirate vonj po česnu.

Če nič ne pomaga, lahko z odpiranjem oken in vrat poskrbite za nenaden dotok svežega zraka, tako da se izcedek nadomesti z bolj zdravim ozračjem.

Predstavljeni trije domači nasveti lahko pomagajo odpraviti neprijeten vonj po česnu, vendar je pomembno tudi, da sprejmete previdnostne ukrepe, s katerimi preprečite nadaljnje širjenje vonja. Priporočljivo je, da si umivate roke, kuhinjske pripomočke in površine, na katerih ste imeli opravka s česnom. Domači nasveti so preprosti in so lahko učinkoviti pri hitrem odpravljanju neprijetnih vonjav ter ohranjanju čiste in zdrave kuhinje.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.