Domov » Novice » Katero zelenjavo saditi zdaj? vodnik za vrtnarja

Katero zelenjavo saditi zdaj? vodnik za vrtnarja

Naučite se vrtnariti in gojiti zelenjavo aprila! Odkrijte naše nasvete in trike za sajenje okusne zelenjave in obilo svežega pridelka skozi celotno sezono.

Aprila se vrt prebudi in čas je, da začnemo saditi prve zelenjave v sezoni. Če iščete najboljše sorte zelenjave za sajenje v aprilu, potem je ta članek za vas!

Svetovali vam bomo o najprimernejših vrtninah za to obdobje za uspešno sajenje in dobro letino. Torej, če iščete vrtne nasvete, da bi vedeli, katero zelenjavo posaditi aprila, ne odlašajte več in nadaljujte z branjem!

Katero zelenjavo posaditi aprila?

Pomlad je pravi čas za sajenje zelenjave. Aprila lahko marsikatero zelenjavo posejemo ali presadimo na vrt. Med zelenjavo, ki jo sadite aprila, sopor, solata, peteršilj in pesa. Redkvice lahko sejemo tudi ves april.

Krompir lahko sejemo konec meseca. Sadimo lahko tudi stročji fižol, jajčevce in kumare. Paradižnik je tudi privlačna možnost za sajenje v aprilu. Možnosti je veliko!

Izberite pravi čas za sajenje zelenjave

Za uspešno sajenje zelenjave je pomembno, da izberete pravi čas. Vsaka zelenjava ima svoje zahteve in posebnosti. Tako je na primer grah priporočljivo sejati v zemljo med marcem in junijem. Za korenje ali čebulo je najbolje, da ju posadite med aprilom in julijem.

Podobno lahko aprila sadimo paradižnik in papriko.
Vedno je treba upoštevati, da nekateri pridelki ne marajo visoke vročine, zato jih je treba spomladi sejati bolj zgodaj, da pridelek ne bi preveč poškodovali. V tem smislu je potrebno spremljati vreme, da lahko predvidimo morebitno pozno zmrzal, ki bi lahko poškodovala vaš nasad.

Spoznajte vrsto zemlje za svojo zelenjavo

Poznavanje prave vrste tal za vsako sorto zelenjave, ki jo želite saditi, je ključnega pomena. Dejansko so tla eden glavnih dejavnikov, ki določajo uspeh ali neuspeh vaše kulture. Kakovost tal bo neposredno vplivala na rast vaše rastline in s tem na količino in kakovost pridelka.

Idealna tla za vrtnine so bogata, globoka in dobro odcedna. Običajno je sestavljen iz kombinacije gline, peska in humusa. Prav tako mora biti bogat s hranili in organskimi snovmi, da spodbuja optimalno rast korenin in dobro absorpcijo hranil.

Kakovost tal lahko izboljšate z dodajanjem komposta ali drugega organskega materiala, kot je odmrlo listje ali slama. Dodate lahko tudi gnojila, da zemljo obogatite z bistvenimi hranili, kot so dušik, fosfor in kalij. Tukaj je seznam drugih korakov, ki jih lahko naredite za izboljšanje kakovosti tal:

  • Dodajte pesek: To pomaga izboljšati strukturo tal, saj omogoča prost pretok vode in hranil.
  • Dodajte glino: To pomaga ohranjati hranila in vlago v bližini rastlinskih korenin.
  • Dodajanje organske snovi: To pomaga izboljšati strukturo tal, povečati njihovo sposobnost zadrževanja vlage in zagotoviti rastlinam podporo s hranili.
  • Preizkusite pH tal: pomembno je, da je pH prilagojen vsaki sorti zelenjave.

Nazadnje je ključnega pomena, da razumete, kako deluje vaša zemlja, preden posadite zelenjavo, saj vam bo to pomagalo ugotoviti, katere sorte bodo najbolj primerne za vašo lokacijo. Poznavanje vrste tal vam lahko pomaga pridobiti obilen in hranljiv pridelek.

Pripravite zemljo pred sajenjem

Pred sajenjem zelenjave je pomembno, da ustrezno pripravite zemljo. Najprej morate z njega odstraniti ves plevel in kamenje. Potem imate možnost obračati zemljo z lopato ali vilami, da bo bolj rodovitna. Dodate mu lahko tudi kompost ali gnoj, ki bo pripomogel k lažji rasti vaše zelenjave. Ko je zemlja pripravljena, lahko začnete saditi zelenjavo.

Priporočljivo je, da te korake izvedete vsaj teden dni pred sajenjem, da lahko zelenjava pravilno raste. Če imate čas, lahko zemljo tudi okopavate, da bo bolj zrahljana.

Tako se bodo korenine zelenjave lažje ugreznile in pospešile njihovo rast. Ko so ti koraki končani, lahko končno posadite zelenjavo in občudujete rezultate!

Aprila je čas za začetek sezone sajenja zelenjave. Vrtnine, ki se dobro prilagajajo temu obdobju so kumare, paprika, paradižnik, cvetača, solata, jajčevci in zelena. Lahko posadite tudi aromatična zelišča, kot sta peteršilj in meta.

Pomembno je zagotoviti, da so semena posejana na pravilno globino in v dobro pripravljeno zemljo. Če nadzirate bolezni in škodljivce ter poskrbite, da je vaš vrt dobro zalit, lahko imate okusno, hranljivo zelenjavo vso sezono!

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.