Domov » Novice » Matematična uganka: če najdeš manjkajoče število, si genij!

Matematična uganka: če najdeš manjkajoče število, si genij!

V manj kot 30 sekundah rešite ta matematični izziv in pokažite prijateljem in družini, kako pametni ste!

Ste dobri v izračunih? Imate močan občutek za številčno logiko? Potem bo ta vizualna uganka zate prava mala malica! Toda ne podcenjujte tega možganskega izziva.

Ni tako preprosta, kot se zdi. Morali se boste osredotočiti in dobro premisliti, da boste našli pravo utemeljitev in odgovor.

IQ test: «Katera je manjkajoča številka v matriki?»

Čeprav je ta IQ test le dober način za zabavno krajšanje časa, lahko z njim dokažete tudi svojo inteligenco. Zahteva namreč logiko, dober inteligenčni količnik in kognitivne računske sposobnosti. Ste kos temu?

Za rešitev te uganke imate na voljo 30 sekund. Zato si ne vzemite preveč časa, vendar dobro premislite, preden odgovorite. Na spodnji sliki je matrika, sestavljena iz oblik: trikotnika, kvadrata, kroga in romba. Ugani manjkajočo številko, ki bi morala biti na mestu vprašaja.

V pomoč vam je majhen namig: poskusite poiskati vrednost vsake oblike!

© lava.si

IQ test: pravilen odgovor

Ali ste zdaj, ko je minilo 30 sekund, pravočasno ugotovili manjkajočo številko? Če je tako, najprej preverite, ali ste v spodnji rešitvi navedli pravilen odgovor.

Rešitev

Število, ki ste ga morali poiskati, je 32. Da bi prišli do te rešitve, ste morali najprej določiti vrednost vsake oblike, kot sledi:

© lava.si
  • V prvi vrstici lahko uganete, da je trikotnik vreden 8: 8 x 4 = 32.
  • V drugi vrstici imate 8 + 8 + 6 + 6 = 28, zato je vrednost kroga 6.
  • V tretji vrstici najdete 8 + 6 + 8 + 4 = 26, zato je vrednost romba 4.
  • Vrednost kvadrata, 10, je razkrita v tretji vrstici: 6 + 10 + 8 + 4 = 28.

Prvi stolpec je potem enostaven za izračun: 8 + 8 + 6 + 10 = 32.

Dobro delo, če ste navedli pravilen odgovor! Res si genij, za kakršnega se imaš. Če nisi opravil testa IQ, to pomeni, da ta matematični izziv še ni na tvoji ravni.

Najprej vadite z enostavnejšimi testi IQ, šele nato se lotite težjih izzivov. Inteligenčne teste za vašo raven lahko najdete na naši spletni strani. Obiščite jo in vsakodnevno vadite svoje možgane!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.