Domov » Novice » Nasveti in triki profesionalcev, kako se znebiti krtov na vrtu

Nasveti in triki profesionalcev, kako se znebiti krtov na vrtu

Ta majhen rjav in črn sesalec, ki živi predvsem pod zemljo vašega vrta, lahko povzroči nekaj škode na vaših nasadih. Prepoznamo ga predvsem po valjastem telesu, prekritem z gosto temno rjavo dlako, ki v povprečju meri približno deset centimetrov in tehta približno 100 gramov. Čeprav ti sesalci niso škodljivi, lahko podzemne galerije, ki jih izkopljejo, povzročijo težave, kot so sesedanje tal ali uničenje korenin naših nasadov.

Toda zakaj so na mojem vrtu krti? Ta majhna žival se prehranjuje skoraj izključno z žuželkami, kar pomeni, da je zemlja na vašem vrtu bogata in kakovostna, če so na njej krti. Vendar lahko krti in izkopane jame uničijo vašo trato, zato je skrajni čas, da veste, kako se znebiti krtov!

Opazovanje krtov na vrtu

Krtke na vrtu prepoznate tako, da si pozorno ogledate zemljo in poiščete krtine po vsej trati ter poškodovane korenine, ki se lažje pojavijo. Upoštevajte tudi, da se krti običajno zadržujejo v bližini vlažnih območij, zato bodite pozorni na mesta, kjer se zadržuje vlaga.

© Canva

Naravni nasveti proti moljem

Obstaja več naravnih trikov za odganjanje krtov, ne da bi jih poškodovali:

  • V luknje krtov posujte kavno usedlino, močan vonj bo dovolj, da jih bo odvrnil.
  • Razpršite beli kis neposredno na krtine, saj jih bo odvračilni vonj odvrnil.
  • Mešanico enega litra vroče vode in ene žlice vinila ali kamenine vlijte neposredno na krtine.
  • V bližini krtov posadite aromatične rastline, kot so divji česen, kopriva, pelin, sivka, rožmarin ali meta.
  • Uporabljajte krtine metlice, ki niso najbolj prijazna metoda, vendar so zagotovo najučinkovitejše.

Čeprav krti niso škodljivi, je pomembno, da jih odvrnete od svojega vrta. Zato si zapomnite te nasvete in začnite preprečevati ali odpravljati molje v svojem domu.

Kaj če se znamenj še vedno ne morem znebiti?

Če ugotovite, da zgornji naravni nasveti ne zadostujejo, lahko razmislite o uporabi radikalnejših metod, kot je uporaba pasti za krte, ki pa žal ne zagotavljajo dobrih rezultatov. Še posebej zato, ker je te živali zelo težko ujeti, saj so zelo občutljive na človekovo dejavnost. Če niste prepričani, kaj počnete, vam priporočamo, da se obrnete na strokovnjaka za uničevanje krtov, ki vam bo lahko svetoval, kako se najbolje lotiti težave.

Z malo organizacije in potrpežljivosti lahko dosežete brezhibne rezultate. Začnite z iskanjem krtov in nato najprej poskusite z zgoraj navedenimi sredstvi. Če ne pomagajo, se obrnite na strokovnjaka za uničevanje krtov, ki bo vedel, s katerimi izdelki in orodji se lahko znebite teh malih sesalcev.

Krtki so koristne živali, ki s svojimi podzemnimi hodniki pomagajo izboljšati kakovost tal, saj jih odvajajo in zračijo. Vendar pa lahko povzročijo škodo na nasadih, zato je pomembno, da jih držimo na razdalji. Zato poskrbite za kakovostno zemljo in uporabite 8 naravnih nasvetov, ki so navedeni zgoraj, da boste krte odvrnili od svojega vrta. Če imate po upoštevanju teh nasvetov in rešitev še vedno težave, se pred majem 2023 obrnite na strokovnjaka za uničevanje krtov in si zagotovite čist in varen vrt.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.