Domov » Novice » Nasveti za dom: kako trajno odstraniti plesen s sten?

Nasveti za dom: kako trajno odstraniti plesen s sten?

Plesen je pogosta težava v stanovanju, ki jo je zelo težko odstraniti. Običajno se pojavi v vlažnih in temnih prostorih ter lahko povzroči kratkoročne in dolgoročne zdravstvene težave.

Na srečo obstajajo preprosti načini za dokončno odstranitev plesni s sten. V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov, kako odstraniti plesen iz vašega doma.

Razumevanje vzrokov za nastanek plesni

Plesen je vrsta glive, ki raste v toplih in vlažnih prostorih. Najdemo ga v stenah, stropih, preprogah in tkaninah. Glavna vzroka sta prekomerna vlažnost in nezadostno prezračevanje.

Pomembno je tudi opozoriti, da lahko plesen nastane zaradi slabe toplotne izolacije, na primer ko cevi zamrznejo ali so izpostavljene zelo nizkim temperaturam. Drugi vzroki za nastanek plesni so kopičenje organskih odpadkov, kot so hrana ali kemikalije, ki niso ustrezno očiščene ali odstranjene.

Preden začnete čistiti, pripravite steno

Pred čiščenjem sten, ki jih je prizadela plesen, jih je treba ustrezno pripraviti. Z mešanico vode in blagega detergenta temeljito operite steno, da odstranite prah in umazanijo.

Ko se stena posuši, skrbno preverite, ali so v premaz prodrle plesni. V tem primeru boste morali poškodovani del premaza verjetno odstraniti in ga zamenjati, da bi zagotovili boljšo dolgoročno zaščito pred vlago. Ne pozabite, da bo čiščenje manj učinkovito, če stene ne boste ustrezno pripravili.

Uporaba gospodinjskih izdelkov za uničevanje plesni

Ko je stena pripravljena, je treba uporabiti gospodinjske izdelke za uničevanje plesni. Zelo učinkovita je lahko uporaba izdelkov za čiščenje in vzdrževanje, ki so posebej zasnovani za čiščenje plesnivih madežev.

Za uničevanje in odstranjevanje plesni lahko uporabite tudi običajne kemikalije, kot so amoniak, soda bikarbona in beli kis. Posebna sredstva za uničevanje plesni so na voljo v vseh trgovinah za domače mojstre. Sredstva za uničevanje plesni lahko naročite tudi prek spleta. Sledijo naslednji koraki:

  • Odstranjevalec plesni zmešajte z vodo v skladu z navodili proizvajalca.
  • Mešanico nanesite na površino, ki jo je prizadela plesen.
  • Pustite ga delovati nekaj minut.
  • Površino sperite z raztopino vode in belega kisa.
  • Površino popolnoma osušite s čisto krpo.

Z redno uporabo izdelkov za sanacijo plesni lahko preprečite rast plesni ter poskrbite, da bo vaš dom zdrav in čist.

Izogibanje ponovni okužbi sten

Da bi se izognili ponovni okužbi sten, jih je treba ustrezno zatesniti. Na prizadete stene je treba nanesti plast barve proti plesni, zlasti na vogalih in površinah z vodoravnimi in navpičnimi linijami. Tako boste preprečili rast plesni v prihodnosti.

Pri čiščenju sten je treba poskrbeti, da se odstranijo vse spore plesni. Čopiče, ki se uporabljajo za čiščenje sten, je treba po vsaki uporabi oprati in sterilizirati. Pogosto je treba menjati tudi zračne filtre, da se prepreči kroženje spor plesni v zraku.

Poleg tega lahko izboljšate notranje okolje, da preprečite rast plesni. Zmanjšanje vlažnosti v prostoru je eden glavnih načinov za preprečevanje rasti plesni. Zato je pomembno namestiti klimatsko napravo ali optimizirati ogrevalne in prezračevalne sisteme, da se ohrani sprejemljiva raven vlažnosti.

Po branju tega članka boste dobro opremljeni za dokončno odpravo plesni na stenah. Zdaj poznate vzroke in posledice plesni, materiale, ki so potrebni za njeno zdravljenje, in metode, ki jih je treba uporabiti. Zato ne čakajte več in se neusmiljeno borite proti plesni tako, da poskrbite za svoj dom!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.