Domov » Novice » Nasveti za vrtnarjenje: Katerih rastlin ne smete gnojiti s pepelom?

Nasveti za vrtnarjenje: Katerih rastlin ne smete gnojiti s pepelom?

Preberite, katerih rastlin ne smete gnojiti s pepelom v skladu z nasveti za vrtnarjenje. Preprosti in praktični nasveti za enostavno izvajanje.

Vrtnarjenje je zelo koristna dejavnost, ki vam lahko ob koncu poletja prinese odličen pridelek. Gnojenje je ključni element za zdravje in rast rastlin. Pepel je lahko dobro naravno gnojilo za nekatere rastline, vendar ne za vse.

V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov o tem, katerih rastlin ne smete gnojiti s pepelom.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Silvija Kolar-Fodor (@silvija_biovrt)

Kaj je pepel?

Pepel je produkt, ki nastane pri zgorevanju lesa, premoga in organskih snovi. Pepel je bogat z minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij, ki so potrebni za zdravo rast rastlin. Pepel se lahko uporablja kot gnojilo za rastline, saj je naravni izboljševalec tal, ki jih oskrbuje z bistvenimi hranili.

Vsebuje tudi dodatna hranila, ki lahko pomagajo izboljšati strukturo in kakovost tal.

Pepel lahko pomaga tudi nevtralizirati kisline v tleh in ohranjati ustrezen pH za rastline. Poleg tega, da je bogat z minerali, vsebuje tudi karbonate, ki pomagajo uravnavati kislost tal.

Pomaga vzdrževati optimalno raven pH za rastline, kar lahko izboljša njihovo rast in zdravje.

Katere so prednosti in slabosti uporabe pepela na vrtu?

Pepel je zelo zanimiv in ekonomičen vir gnojila za vrt. Bogat je s kovinami in minerali ter vsebuje pomembna rastlinska hranila, kot so kalcij, magnezij in kalij. Poleg tega je popolnoma naraven in ga lahko enostavno pridobimo iz zgorelega lesa. Vendar pa lahko uporaba pepela povzroči tudi nekaj težav, če ni pravilno izvedena.

Po eni strani ima lahko presežek pepela strupen učinek na nekatere rastline. Po drugi strani pa lahko prisotnost soli povzroči kopičenje hranilnih soli, ki rastlinam preprečujejo pravilno vsrkavanje vode. Zato je zelo pomembno, da se pepel uporablja previdno in se redči z organskim materialom, da se izognemo težavam.

Katerih vrst rastlin ne smete gnojiti s pepelom?

Pepel ni primeren za vse vrste rastlin. Za cvetoče rastline, zelenjavo in zelišča je pepel koristen, vendar nekaterih rastlin z njim ne smete gnojiti. Kisle rastline, kot so kamelije, hortenzije in azaleje, ne prenesejo apna v pepelu in lahko izgubijo liste.

Poleg tega lahko občutljive listnate rastline, kot sta magnolija in lovor, ob preveliki količini pepela utrpijo škodo.

  • Kisle rastline, kot so kamelije, hortenzije in azaleje.
  • rastline z občutljivimi listi, kot sta magnolija in lovor.

Pred uporabo pepela za gnojenje rastlin se posvetujte s strokovnjakom. Nekatera drevesa in grmičevje so bolj občutljiva na apno kot druga in se lahko poškodujejo, če je odmerek prevelik. Pomembno je tudi opozoriti, da pepel ni popolno gnojilo: vsebuje omejeno količino dušika, kar pomeni, da ga je treba kombinirati z drugo vrsto gnojila, da rastline dobijo vsa potrebna hranila.

Kako pravilno gnojiti rastline s pepelom?

Za pravilno gnojenje rastlin s pepelom morate najprej uporabiti pravo količino. Pepel je treba v tla vmešati približno enkrat na leto, in sicer pol litra na kvadratni meter vrta. Večja količina lahko škoduje zdravju rastlin in povzroči kopičenje mineralov v tleh.

S pepelom je treba ravnati zelo previdno, saj je zelo hlapljiv. Zato je priporočljivo nositi rokavice in masko, da ne vdihavate delcev.

Ko ste odmerili pravo količino pepela, ga vnesite v zemljo. To najbolje storite tako, da ga raztresete po površini zemlje in ga globoko premešate z vkopavanjem v zemljo.

Pri gnojenju rastlin s pepelom je treba paziti, da se neposredno ne dotaknete korenin ali listov, saj lahko to povzroči opekline ali poškoduje rastlino. Ko je postopek končan, vrt dobro zalijte, da lahko voda raztopi in absorbira hranila v pepelu.

Lesni pepel je lahko odličen vir gnojila za vaš vrt, vendar so nekatere rastline in rože zelo občutljive na hranila v pepelu. Zato je pomembno, da veste, katerim rastlinam se morate pri gnojenju vrta s pepelom izogibati, da ne poškodujete svojih rastlin.

Na srečo so informacije o rastlinah, ki so občutljive na gnojenje s pepelom, zlahka na voljo, zato se lahko njihovim negativnim učinkom enostavno izognete.

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.