Domov » Novice » Poletni čas: Odkrijte naše nasvete za uravnavanje spanja!

Poletni čas: Odkrijte naše nasvete za uravnavanje spanja!

S temi praktičnimi nasveti izboljšajte spanje v poletnem času. Naučite se, kako uravnavati svojo notranjo uro, se izogibati modri svetlobi in izkoristiti prednosti naravne svetlobe, da si zagotovite dober spanec.

Poletje je letni čas, ki prinaša spremembe. To lahko zmoti ritem in spanje ljudi. Na srečo obstajajo praktični nasveti, ki lahko pomagajo uravnavati spanec v tem času.

V tem članku vam ponujamo praktične nasvete, ki jih je enostavno izvesti, da bi izboljšali kakovost svojega spanca v poletnem času.

Razumevanje vloge poletnega časa

Poletni čas je ukrep, ki je bil uveden za izkoriščanje dodatnih ur dnevne svetlobe. To pomeni, da se ura premakne za eno uro naprej, kar nam omogoča daljše uživanje svetlobe in s tem več časa za dejavnosti na prostem.

Tako se premakneta sončni vzhod in zahod in znajdemo se v položaju, ko se dnevna svetloba začne prej in konča pozneje. Ta razlika lahko zmoti našo notranjo uro in celo moti naš spanec, zlasti če ste občutljivi na svetlobo.

Zato je pomembno, da razumemo, kakšne učinke ima lahko prehod na poletni čas na naše spanje, in sprejmemo ustrezne ukrepe, da se izognemo slabi kakovosti spanja.

Prilagoditev urnika spanja

Poletni čas nas vabi, da se prilagodimo novemu urniku spanja, vendar pri tem ne smemo pozabiti na kakovost spanja. Ko se raven svetlobe zmanjša, se telo naravno pripravi na spanje, zato je pomembno, da poskušate iti spat in se zbuditi ob določenih urah.

Za izboljšanje kakovosti spanja je priporočljivo omejiti izpostavljenost svetlobi pred spanjem. Pred spanjem lahko uporabite tudi sprostitvene tehnike, ki vam bodo pomagale zaspati. Nazadnje je pomembno, da se pred spanjem izogibate poživljajočim pijačam ter omejite uživanje alkohola in telesno vadbo za uravnavanje spanja.

Omejite izpostavljenost svetlobi

Dnevna svetloba neposredno vpliva na našo biološko uro in s tem na naš spanec. Zato je pomembno, da zvečer omejite izpostavljenost umetni svetlobi in poskušate izkoristiti naravno svetlobo čez dan. To lahko storimo tako, da :

  • v urah pred spanjem se izogibajte zaslonom (računalnik, telefon in televizija);
  • v spalnici imejte zatemnitvene zavese, da nas ne zbudijo prvi sončni žarki;
  • čez dan opravljamo dejavnosti na prostem, da izkoristimo dnevno svetlobo;
  • prižgemo svetilko ob postelji, če moramo vstati pred sončnim vzhodom.

Zlasti je priporočljivo uporabljati žarnice LED z nizko intenzivnostjo, saj vsebujejo manj modre svetlobe in so primernejše za trenutke pred spanjem. Poleg tega se lahko, če trpite za nespečnostjo, odločite za svetilko, posebej zasnovano za spodbujanje spanja, ki filtrira škodljivo valovanje in proizvaja mehko svetlobo.

Uporaba sprostitvenih tehnik pred spanjem

Sproščanje pred spanjem je zelo učinkovit način za lažje zaspanje in dober spanec. To lahko poteka v različnih oblikah: z vajami globokega dihanja, meditacijo, vizualizacijo, jogo, masažo itd. Vsak lahko najde tehniko, ki mu ustreza.

Da bi v celoti izkoristili prednosti sproščanja, je priporočljivo te vaje izvajati v mirnem času, približno eno uro pred spanjem. Redno izvajanje umirja živčni sistem in optimizira sposobnost spanja.

Poleg tega sproščanje pomaga zmanjšati stres in negativne misli, ki so lahko glavni vzrok nespečnosti. Zato je lahko zelo koristno, da pred spanjem nadomestite škodljive navade, kot sta gledanje televizije ali telefoniranje. Te navade omejujejo spanje zaradi vznemirjenja, ki ga povzročajo.

Praktični nasveti, omenjeni v tem članku, vam lahko pomagajo pri uravnavanju spanja med poletnim časom. Uporabite jih lahko tudi, ko potujete in se morate prilagoditi novemu časovnemu pasu.

Čeprav se je včasih težko hitro prilagoditi spremembam, lahko z nekaj previdnostnimi ukrepi za svoj spanec zlahka uravnavate svoj cikel in se zbudite spočiti in fit.

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.