Domov » Novice » Porumenela plastika? Sredstvo za beljenje, da bo videti kot nova

Porumenela plastika? Sredstvo za beljenje, da bo videti kot nova

Odkrijte naše preproste in učinkovite nasvete za povrnitev porumenele plastike v prvotno stanje, da bo spet videti kot nova. Naučite se, kako hitro in enostavno pobeliti plastiko.

Če imate plastične predmete, se njihov estetski videz sčasoma zlahka poslabša. Praske in rumeni madeži so pogosti in zaradi njih so lahko plastični predmeti videti stari in dolgočasni.

Vendar obstajajo preprosti nasveti, ki jih lahko uporabite doma, da bodo ti predmeti videti novi in beli. V tem članku bomo pojasnili, kako lahko v nekaj preprostih korakih pobelimo porumenele plastične predmete, da bodo spet videti kot novi.

Razumevanje, zakaj plastika rumeni

Rumenenje plastike je kemična reakcija, ki nastane, ko plastika pride v stik s kemičnimi sredstvi ali ultravijolično svetlobo. Ta reakcija se imenuje fotohalogenacija in povzroči razgradnjo plastike.

UV-svetloba, tobak, gospodinjski izdelki, čistila in onesnaženost zraka prispevajo k oksidaciji plastike. Razgradnjo plastike lahko pospeši tudi dolgotrajna izpostavljenost sončni svetlobi. Tudi visoka temperatura in vlažnost okolja lahko povzročita hitrejše rumenenje.

Rumenenje plastike je lahko povratno ali nepovratno. Če so plastične molekule preprosto oksidirane, jih je mogoče z uporabo ustreznih kemikalij povrniti v prvotno stanje.

Če pa so molekule popolnoma uničene, plastike ni mogoče obnoviti in jo je treba zamenjati.

Uporaba gospodinjskih izdelkov za beljenje

Porumenelost plastike je mogoče odpraviti z običajnimi gospodinjskimi izdelki. Obstajajo številni izdelki in raztopine, ki jih lahko uporabite za beljenje plastike do njenega prvotnega stanja. Za beljenje so zelo učinkoviti izdelki na osnovi kisa, kot sta beli kis ali limonin sok. Nanesete jih lahko neposredno na površino plastike in nežno vtrete z gobo ali mehko krpo.

Beli kis lahko tudi razredčite z vodo in plastiko namakate eno uro ali več, odvisno od stopnje porumenelosti. Zelo učinkovita so tudi čistila na osnovi amoniaka, ki jih lahko nanesete neposredno na površino plastike ali razredčite z vodo.

Kopeli na osnovi amoniaka so zelo uporabne za čiščenje težko dostopnih plastičnih površin, kot so koti in kotički. Uporaba gospodinjskih izdelkov je poceni in učinkovita metoda čiščenja plastike.

Izdelava mešanice za vzdrževanje plastike

Najlažji in najvarnejši način za vzdrževanje in ohranjanje plastike brez rumenenja je izdelava mešanice za čiščenje. Pri ravnanju s kemikalijami je zelo pomembno upoštevati previdnostne ukrepe, zato pred začetkom dela obvezno preberite navodila in opozorila, priložena vsakemu izdelku. Za pripravo te mešanice potrebujete

  • 1 skodelico sode bikarbone
  • 2 skodelici tople vode
  • 1 žlico blagega tekočega mila

Vse te sestavine zmešajte skupaj in jih z gobo nanesite na plastiko. Nežno zdrgnite in dobro sperite. Pustite, da se popolnoma posuši, in plastika bo dobila prvotno barvo. To mešanico uporabljajte enkrat na mesec, da bo vaša plastika čista in ne bo porumenela.

Če pa je plastika že porumenela, boste morda morali uporabiti močnejše čistilo ali poseben izdelek za beljenje.

Preprečevanje in preprečevanje rumenenja plastike

Rumenenje plastike je neizogibno, vendar obstajajo načini, kako zmanjšati njegov vpliv. Preprečevanje je najboljši način, da ohranite plastiko čisto in brez madežev. Pomembno je, da jo redno čistite in obrišete z mehko krpo, da odstranite umazanijo, olje in UV-žarke.

Poleg tega morate plastiko zaščititi pred atmosferskimi dejavniki, ki lahko pospešijo njeno rumenenje. Za zaščito zunanjih površin lahko nanesete poseben brezbarvni lak za plastiko. Če to počnete redno, lahko podaljšate življenjsko dobo svojih plastičnih predmetov.

Domači triki za beljenje porumenele plastike, da bo videti kot nova, so zelo učinkoviti. Za čiščenje in obnovo plastičnih predmetov imate na voljo številne metode. Predlagane metode so preproste, poceni in jih lahko izvedete z izdelki, ki jih že imate doma. Zato ne oklevajte in jih preizkusite ter svojim plastičnim predmetom vdihnite novo življenje!

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.