Domov » Novice » Preveč zalivana rastlina: kaj storiti, da jo rešimo? 3 preprosti vrtnarski nasveti!

Preveč zalivana rastlina: kaj storiti, da jo rešimo? 3 preprosti vrtnarski nasveti!

Naučite se, kako rešiti svojo preveč zalito rastlino z našimi preprostimi in preprostimi nasveti. Praktični nasveti za zdrav in uravnotežen vrt!

Rastline so nežni spremljevalci in si zaslužijo skrbno ravnanje. Pri pravilnem zalivanju je lahko težavno, preveč vode pa lahko povzroči, da ovenijo in umrejo. Na srečo obstaja nekaj vrtnih nasvetov, ki jih je enostavno uporabiti, da rešite rastlino, ki je bila preveč zalivana. V tem članku vam bomo dali 3 preproste nasvete, ki vam bodo pomagali rešiti vašo najljubšo rastlino.

Razumevanje znakov preveč zalivane rastline

Pomembno je razumeti znake, ki kažejo, da rastline pretiravate. Vidni simptomi vključujejo rumene ali povešene liste, temne lise na listih, polže in deževnike ter pojav alg ali mahu na tleh.

Včasih se rastlina lahko tudi deformira in oveni. Morda boste tudi ugotovili, da so vaše rastline nagnjene k boleznim in škodljivcem, saj so rastline zaradi prekomerne vlage bolj dovzetne.

Vendar je bistvenega pomena, da premajhnega zalivanja ne zamenjate s pretiranim zalivanjem. Če ugotovite, da je zemlja na dnu vaše rastline suha, jo pustite počivati, preden jo ponovno zalijete.

Prekinite namakanje, da vzpostavite ravnovesje

Dolgotrajna izpostavljenost vodi je lahko za rastlino usodna, saj onemogoča normalno kroženje hranil in kisika, ki sta nujna za njeno preživetje. Do tega običajno pride zaradi prekomerne drenaže, ki je posledica prepogostega ali prekomernega zalivanja. V tem primeru rastlina zahteva prekinitev zalivanja.

Vendar to ne pomeni, da je treba prenehati z namakanjem, saj rastlina potrebuje ravnovesje med vlažnostjo in suhostjo. Zato je pomembno poznati znake, ki kažejo, da je bila rastlina preveč zalita, in ustrezno ukrepati.

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja je treba zalivanje začasno prekiniti. Lahko zmanjšate število zalivanj, jih podaljšate ali sploh ne zalivate, če opazite, da je zemlja še vlažna. Ko nastopi suša, lahko nadaljujete z zalivanjem.

Druga metoda je, da rastlino nekaj minut počivate v pladnju, napolnjenem z vodo, da se zemlja primerno namoči.

Uporabite ustrezne materiale, da preprečite prekomerno drenažo

Uporaba dobro prilagojenih materialov je nujna, da preprečimo prekomerno odvajanje rastlin. Pri izbiri posode preverite, ali so drenažne luknje primerne velikosti in na dnu posode. Najbolje jeuporabljati lonce iz terakote, ki dobro vpijajo vlago in zagotavljajo boljše prezračevanje.

Poleg tega so plastični lonci na splošno cenejši in lažji, vendar so lahko preveč vodotesni.

Drug pomemben material, ki ga je treba upoštevati, je podlaga. Izberite mešanico, ki zlahka odteče in zadržuje vlago, ne da bi ostala predolgo mokra. Ko ste izbrali pravi lonec in substrat, je tukaj še nekaj dodatnih korakov:

  • Dodajte kamenčke ali koščke opeke na dno lonca, da še izboljšate drenažo.
  • Lončke napolnite z zaporednimi plastmi, kot je drenažna plast na dnu, nato plast zemlje za lončnice.
  • Postavite lončke na pladenj, da lahko voda prosto odteka.

Upoštevanje teh nasvetov bo zagotovilo, da bo rastlina dobila pravo količino vode, ne da bi povzročila prekomerno drenažo. Vendar pa je pomembno, da redno preverjate stopnjo vlažnosti in zalivate glede na vremenske razmere.

Spremljajte in prilagajajte zalivanje vremenskim razmeram

Za vrtnarje je pomembno, da pazijo na vreme, da zagotovijo, da svojih rastlin ne zalivajo v zelo deževnih obdobjih. V toplejših regijah bo morda potrebno zalivanje enkrat na dan, vendar je najbolje zalivati ​​le vsaka dva ali tri dni.

V sušnih obdobjih se lahko zalivanje poveča, ko se zemlja začne sušiti. Vrtnarji morajo tudi paziti, da svojih rastlin ne zalivajo preveč radodarno. Koristno je pogledati zemljo, da ocenimo, ali jo je treba zalivati. Vlažna prst na površini, ki se zlahka stisne, pomeni, da zalivanje ni potrebno.

Poleg tega bi morali vrtnarji prilagoditi načrt zalivanja glede na sezonske spremembe. Pozimi bo verjetno manj padavin in bo zato potrebno več zalivanja, da nadomestimo to izgubo.

Prav tako bodo morda rastline, ki so izpostavljene soncu, potrebovale več zalivanja kot tiste v senci. Pomembno je, da vrtnarji upoštevajo vse te dejavnike, preden načrtujejo zalivanje.

Reševanje preveč zalivane rastline ni nemogoče. Samo naredite to pravilno in upoštevajte teh 5 preprostih nasvetov. Odkrivanje vzroka za prekomerno zalivanje, uporaba gnojila, zagotavljanje, da je lonec dobro odceden, prilagoditev količine zalivanja in končno skrbno spremljanje vaše rastline so ključni koraki za rešitev vaše rastline. Z upoštevanjem teh nasvetov bo vaša rastlina kmalu povrnila svojo moč in sijaj.

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.