Domov » Novice » Vzpenjavke v lončkih za balkone ali terase: 5 čudovitih vrst za okrasitev zunanjosti!

Vzpenjavke v lončkih za balkone ali terase: 5 čudovitih vrst za okrasitev zunanjosti!

Odkrijte 5 vrst čudovitih plezalk, ki bodo krasile vaš balkon ali teraso! Izboljšajte estetiko svojega zunanjega prostora z našimi preprostimi nasveti za vrtnarjenje.

Želite polepšati svoj balkon ali teraso? Zakaj se ne bi odločili za plezalke? So izvirne in raznolike ter odlične za ustvarjanje naravnih in barvitih okraskov. V tem članku vam bomo predstavili pet vrst plezalk, ki so zelo privlačne in enostavne za vzdrževanje.

Izvedeli boste tudi nekaj nasvetov o tem, kako jih posaditi in vzdrževati. Ste pripravljeni na odkrivanje teh vzvišenih plezalk?

Prednosti plezalk v loncih

Plezajoče rastline so zelo priljubljene in imajo številne prednosti. Idealne so za majhne prostore, saj jih je mogoče preprosto obesiti ali pritrditi na nosilce. So tudi zelo dekorativne in lahko vašemu domu dodajo eksotičen videz.

Njihovo vzdrževanje je enostavno, saj potrebujejo malo zalivanja in svetlobe. Nekatere sorte so celo samozadostne in jih ni treba redno zalivati. Nazadnje, nudijo odlično zvočno in toplotno izolacijo ter vam lahko pomagajo zmanjšati porabo energije.

5 najbolj priljubljenih vrst plezalk

Plezajoče rastline so v zadnjih letih postale zelo priljubljene, saj ponujajo številne estetske in praktične prednosti. So odličen način za okrasitev zidov in ograj na vrtu, hkrati pa vašemu zunanjemu prostoru dodajo barvo in zanimivost. Priljubljene plezalke so med drugim suholetnica, bršljan, klematis, virginijski dresnik in jasmin.

Vse te rastline je enostavno gojiti v lončkih in jih lahko postavite kjer koli na vrtu, na ograje, zidove ali strukture, ki so posebej zasnovane za plezalke.

Kako posaditi trto v loncu?

Sajenje lončene trte ni zapleteno in je lahko zelo koristno. Postopki so preprosti in ne zahtevajo zapletenih orodij. Za začetek izberite lonec, ki je primeren za velikost vaše rastline. Zagotoviti mora dovolj prostora za širjenje korenin in tudi dovolj globine, da se zemlja ne bo prehitro izsušila. Pomembno je tudi, da izberete hranljivo zemljo, ki bo vaši plezalki zagotovila potrebna hranila.

Ko sta lonec in zemlja pripravljena, lahko začnete saditi rastlino. Če kupujete mlado rastlino, jo najprej previdno razpakirajte, da ne poškodujete njenih korenin. Nato jo previdno položite v lonec in jo okoli dna napolnite z zemljo, dokler se rastlina dobro ne ukorenini.

Za dodatno obogatitev zemlje lahko dodate tudi kompost.

Na koncu rastlino temeljito zalijte in poskrbite, da bo imela dovolj vlage za pravilno rast. Dodate lahko tudi kol, s katerim bo rastlina lažje rasla ob steni ali ograji in se enakomerneje razširila.

  • Izberite lonec, primeren velikosti rastline.
  • Uporabite hranljivo zemljo.
  • Mlado rastlino previdno postavite v lonec.
  • Temeljito zalijte.
  • Dodajte kol, ki bo usmerjal njeno rast.

Nasveti za vzdrževanje vinske trte v loncu

Vzdrževanje trte v loncu je razmeroma enostavno in ga lahko opravite brez večjega truda. Najprej morate poskrbeti, da rastlina dobi dovolj svetlobe in toplote. Priporočljivo je, da lonec postavite na polno sonce ali v delno senco.

Drugič, pogosto je treba spremljati raven vlage v substratu in plezalko redno zalivati.

Pomembno je tudi, da rastlino vsaj enkrat na mesec pognojite. Prav tako je treba poskrbeti, da na listih in steblih ni škodljivcev, in rastlino po potrebi tretirati. Nazadnje je treba poskrbeti, da je lončarska trta primerne velikosti, da bo lahko dobro uspevala.

Na voljo je veliko lončnic s plezalkami, s katerimi lahko polepšate balkon ali teraso. V tem članku smo predstavili pet čudovitih vrst, ki bodo ustrezale vsakemu slogu. Vsaka od njih združuje estetiko in preprosto vzdrževanje ter ponuja številne možnosti za okrasitev vaše zunanjosti. Zato pojdite naprej in uživajte v prednostih narave!

Related post

Zdaj ste registrirani!

Prejemanje kvizov po e-pošti

S potrditvijo tega polja se strinjam s prejemanjem novic s strani lava.si ter sem prebral in sprejel politiko zasebnosti tega spletnega mesta.

Vaš e-poštni naslov uporabljamo samo za pošiljanje naših novic, informacij o dejavnostih lava in ponudb naših partnerjev. Vedno lahko uporabite povezavo za odjavo, ki je vključena v glasilu.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.