Domov » Novice » Z našimi nasveti hranite rezano cvetje 10 dni!

Z našimi nasveti hranite rezano cvetje 10 dni!

Če želite v čudovitem šopku ali cvetličnem aranžmaju uživati čim dlje, je pomembno vedeti, kako ga pravilno shraniti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako jo ohraniti svežo in dišečo do 10 dni.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Cvetličarna PARK (@cvetlicarnapark)

Zakaj je treba hraniti rezano cvetje?

V svojem naravnem stanju cvetlice prek korenin črpajo potrebna hranila iz zemlje, zato so dolgo sveže, barvite in dišeče.

Ko jih oberemo in postavimo v vazo, jim odvzamemo korenine in hranila iz zemlje. Voda v vazi omogoča, da rezano cvetje živi približno tri do pet dni, preden usahne.

Čista voda ni dovolj, da bi jim zagotovila potrebno energijo. Če boste šopke dopolnili s hranili, bodo dlje časa obstojni in tako krasili vaš dom od sedem do deset dni.

3 domači recepti za izdelavo lastnega konzervansa

Beli kis in sladkor

Beli kis se priporoča kot eden od trikov za daljšo obstojnost šopka. Z njim bi lahko upočasnili razvoj bakterij in gnitje stebel.

Sladkor hrani stebla in podaljša obstojnost rezanega cvetja. Če želite poživiti utrujeno cvetje ali preprosto podaljšati njegovo življenjsko dobo, v vodo v vazi dodajte žličko belega kisa in enako količino sladkorja.

Soda bikarbona

Tudi soda bikarbona je odličen zaveznik za vaše šopke. Če vodi dodate ščepec ali dva sode bikarbone, bodo cvetovi zdržali do deset dni, ne da bi oveneli.

Belilo in sladkor

Zadnji nasvet je, da v vazo dodate nekaj kapljic belila in čajno žličko sladkorja. Vendar pazite, da ne pretiravate, saj lahko belilo poškoduje cvetne liste in povzroči, da je voda v vazi preveč alkalna.

Stebla odrežite pod kotom, da bodo vpila več vode.

Cvetličarji pojasnjujejo, da je treba za obstojnost svežih šopkov najprej z rezalnikom ali vrtnimi škarjami pod kotom odrezati cvetna stebla. Ta rez omogoča, da stebla absorbirajo več vode in jo prenesejo v glavo.

Pri hortenzijah in cvetju z bujnim steblom strokovnjaki priporočajo, da stebla po rezanju pod kotom zdrobite z majhnim kladivom, da se bodo lahko pravilno napila.

Za vrtnice priporočajo uporabo noža, ki za razliko od vrtnih škarij ne zmečka stebla. Priporočajo tudi, da jih nekoliko zmanjšate, najbolje vsak dan.

Pri Viburnumu je treba steblo odrezati pod kotom, nato pa narediti majhno zarezo.

Cvetove hitro položite v vodo

Strokovnjaki vztrajajo, da je pomembno, da cvetje hitro položite v vodo, predvsem pa, da je treba stebla odrezati rahlo pod kotom, tudi če pridete domov 10 minut po obisku trgovine. Cvetno steblo, ki se začne sušiti, ovira pretok vode.

Če vztrajate pri čistem rezu stebel, si lahko zagotovite, da boste imeli lep cvetlični aranžma še dober teden. Z zgoraj omenjenimi nasveti lahko njihovo življenjsko dobo zlahka podaljšate na 10 dni.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov boste vedeli, kako poskrbeti, da bo šopek cvetja dlje trajal, in kako zanj skrbeti. Tako boste lahko dolgo uživali v lepoti in vonju rezanega cvetja, kar bo razveselilo vaše oči in nos.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.