Domov » Novice » Zakaj imamo kolcanje in kako se ga znebiti?

Zakaj imamo kolcanje in kako se ga znebiti?

Kolcanje je opredeljeno kot nehoten in ponavljajoč se krč trebušne prepone. Pogosto je posledica več dejavnikov in je lahko včasih neprijetna. Na srečo obstajajo učinkovita in enostavna babiška zdravila, ki vas lahko znebijo te motnje. Povedali vam bomo vse o izvoru kolcanja in tehnikah za njegovo odpravljanje.

Frenični živec, ki je odgovoren za krčenje prepone, je lahko kadar koli razdražen iz več razlogov. Živec je lahko kadar koli razdražen zaradi številnih razlogov, kar lahko privede do nehotenih krčev. Običajno jih spremlja značilen zvok “hic”, ki nastane zaradi zaprtja glotisa.

Na splošno ta motnja najbolj prizadene otroke, običajno v času hranjenja. Pojavi se takoj po grgranju in po nekaj minutah izgine. Pogosto pa kolcanje vztraja, v tem primeru je pametno dati otroku piti.

Kaj povzroča kolcanje?

Kolcanje je lahko posledica več dejavnikov. Kolcanje se običajno pojavi po obilnem ali začinjenem obroku. Povzroči ga lahko tudi uživanje hitre hrane ali pitje gaziranih pijač. Pri nekaterih ljudeh je motnja posledica stresne izkušnje. Zelo redko je kolcanje posledica zastrupitve ali okužbe. Zato je to motnjo pametneje jemati resno, da bi se izognili zapletom.

Ali je nevaren za vaše zdravje?

Opozoriti je treba, da obstaja več vrst kolcanja. Za kronično se šteje, če tremor traja več kot 48 ur. V tem primeru postane škodljiva za zdravje, saj bolnik postane invalid. Včasih ta neprijetna motnja preprečuje spanje. Če se stanje ne izboljša, je najbolje, da čim prej obiščete zdravnika.

Kako se znebiti kolcanja?

Če imate kolcanje, se ga lahko znebite na več načinov. Počasno pitje vode je eden najučinkovitejših načinov, kako se posloviti od te nadležne motnje. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da dih zadržite za približno 20 sekund. Drugi priporočajo globok vdih v papirnato vrečko. Tudi žvečenje in požiranje ledu je dober način za preprečevanje kolcanja.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.