Domov » Novice » Zamrznjena rastlina? Nasvet vrtnarjev, kako jo rešiti: ni je treba zamenjati

Zamrznjena rastlina? Nasvet vrtnarjev, kako jo rešiti: ni je treba zamenjati

Z upoštevanjem vrtnarjevega nasveta rešite svojo zamrznjeno rastlino, da je ne boste zamenjali! Preberite, kako jo zaščititi v primeru zmrzali, kako se spopasti s posledicami in kako ji povrniti zdravje.

Poznavalci vrtnarjenja vedo, da lahko zamrznjeno rastlino rešimo, ne da bi jo morali zamenjati. Seveda pa je za uspešno rešitev rastline potrebnih nekaj nasvetov in trikov.

V tem članku boste izvedeli, kako profesionalni vrtnarji rešijo zmrznjeno rastlino in se izognejo temu, da bi jo morali zamenjati.

Kaj je pozeba rastlin?

Pozeba rastlin je meteorološki pojav, za katerega je značilen nenaden in občuten padec temperature zraka, ki je lahko dovolj močan, da povzroči odmrtje rastlin.

Mraz je še posebej nevaren vremenski pojav za poljščine in vrtove, saj lahko povzroči popolno izgubo pridelka, če ni ustrezno zaščiten.

S pozebo rastlin so običajno povezane najnižje negativne temperature, vendar se lahko pojavi tudi pri višjih temperaturah, če je relativna vlažnost zelo nizka. Večina rastlin je občutljiva na pozebo, vendar nekatere vrste prenesejo temperature pod nič stopinj Celzija.

Učinki zmrzali na rastline

Mraz ima lahko resne posledice za rastline. Mraz uniči liste in popke zelnatih rastlin ter prepreči rast. Rastline, ki so bile izpostavljene nižjim temperaturam, kot jih lahko prenesejo, imajo vidne poškodbe, kot so počrneli listi ali ohlapna stebla.

Mraz lahko poškoduje tudi sadno drevje, kar lahko povzroči velik izpad pridelka. V tem primeru lahko pozeba uniči celoten cvet, plodove in brste na drevesu. Dolgotrajna izpostavljenost nizkim temperaturam povzroči popolno smrt drevesa.

Temperature pod nič stopinj Celzija lahko poškodujejo tudi koreninski sistem rastlin, kar močno vpliva na njihovo sposobnost absorpcije vode in hranil. Močan mraz lahko povzroči izgubo hranil, kar pomeni, da prizadete rastline ne bodo imele dovolj energije za rast ali preživetje. Stradanje in dehidracija sta pogosto vzrok smrti rastlin.

Ugotavljanje, ali je rastlina zamrznjena

Pomembno je vedeti, kako ugotoviti, ali je rastlina zmrznila, da se lahko pravočasno odzovete. V nadaljevanju so predstavljeni glavni znaki, ki jih lahko opazite pri ugotavljanju zmrzali:

  • Odmrli in počrneli listi – listi in stebla so običajno prvi deli rastline, ki jih poškoduje zmrzal.
  • krhka stebla – Ko zmrzal doseže sredino stebla, postane krhko in se zlahka zlomi.
  • Venenje popkov – Cvetovi, plodovi in popki lahko po izpostavljenosti mrazu hitro ovenijo in odmrejo.

Če na rastlini opazite te simptome, veste, da je vzrok zmrzal. Pomembno je, da se hitro odzovete, saj so lahko posledice pozebe za vašo rastlino uničujoče. Izkušeni vrtnarji imajo tudi nekaj nasvetov, kako se izogniti zamenjavi zmrznjene rastline.

Nasveti vrtnarjev, kako se izogniti zamenjavi zmrznjene rastline

Če imate rastline, ki so izpostavljene nizkim temperaturam in jim grozi poškodba zaradi zmrzali, je pomembno, da imate nasvet, kako se izogniti zamenjavi. Vrtnarji imajo nekaj zelo učinkovitih načinov za reševanje te težave.

Najprej rastline običajno zaščitijo tako, da jih pokrijejo s posebnimi odejami ali plastiko. To pomaga pri zadrževanju toplote in preprečuje, da bi rastlino prizadela zmrzal. Poleg tega je mogoče uporabiti posebne izdelke, ki zmanjšajo vpliv mraza na rastline. Ti izdelki se nanesejo na liste in stebla ter tako ustvarijo pregrado med rastlino in mrazom.

Pomembno je tudi, da rastline dobro zalijete, preden se začne zmrzal. Tako lahko korenine absorbirajo več vlage in tako zaščitijo rastlino pred mrazom.

Pomembno je tudi zagotoviti, da zemlja okoli korenin ni presuha, saj bi to povečalo tveganje, da rastlino prizadene pozeba. Nazadnje je priporočljivo ustvariti začasno zavetje s predmeti, kot so veje ali listje, če nimate drugih sredstev za zaščito.

Zmrznjeno rastlino je mogoče rešiti z uporabo vrtnarskih trikov, s katerimi se izognemo zamenjavi rastline. Najboljši način za to je, da posebno pozornost namenite zalivanju in sončni svetlobi.

Poskrbeti morate tudi, da so tla dobro odcedna in da rastlina ni preveč izpostavljena vremenskim vplivom. Ko boste izvedli te previdnostne ukrepe, bi morala rastlina ponovno zacveteti in pridobiti svojo prvotno moč.

mm
O autorze, Daniel
Z Lava.si poskušam izbrati in vam ponuditi najboljše novice današnjega dne, tako o Qi in testih osebnosti kot tudi o dnevnih novicah. Vsako jutro.